Prognoza de inflaţie pentru acest an a fost revizuită în creştere, de la 3,2% la 5,1%, peste ţinta stabilită de Banca Naţională a României (BNR), a anunţat miercuri guvernatorul Mugur Isărescu.
Scumpirea alimentelor de bază, în special a legumelor şi fructelor, a avut o contribuţie esenţială la schimbarea prognozei pentru acest an, a subliniat Isărescu. Cu toate acestea, guvernatorul a precizat că producătorii vor fi nevoiţi să menţină preţurile din cauza deficitului de cerere.
"În ceea ce priveşte volatilitatea preţurilor la alimente, datele noastre pe care le avem şi de la voi, din media, ne arată că datorită deficitului de cerere, comercianţii chiar dacă ar vrea să împingă preţurile mai sus nu pot", a declarat guvernatorul.
BNR a revizuit în urcare şi prognoza de inflaţie pentru anul viitor, de la 3%, la 3,5%.
Raportul trimestrial asupra inflaţiei a fost aprobat în cea mai recentă şedinţă a consiliului de administraţie a băncii centrale care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.
Cele mai importate declaraţii ale guvernatorului:
♦ Mugur Isărescu a precizat că evoluţiile preţurilor la alimente, în special la legume şi fructe şi-a pus amprenta asupra inflaţiei. "Sunt fenomene tranzitorii. Banca Naţională nu le poate controla. Categoric o dobândă mai mare nu va duce la scăderea preţurilor la legume şi fructe. Este o componentî sezonieră, fluctuantă".
♦ "Ţiţeiul a contribuit în lunile de vară. A avut un puseu de creştere. Cotaţiile la termen nu sunt îngrijorătoare. Vom asista la o perioadă de relativă stabilitate cu tendinţă uşoară de scădere. Istoria ne îndeamnă însă la prudenţă. Evoluţia preţului ţiţeiului este un factor care poate să strice orice previziune"
♦ "Factorul care temperează inflaţia în România este deviaţia PIB, şi anume deficitul de cerere. Pe acesta putem să-l influenţăm. Dacă mixul de politic