Raed Arafat preia conducerea Ministerului Sănătăţii, cu doar o lună înainte de alegeri, în prag de campanie electorală. E un post pe care l-a refuzat după demisia fostului ministru, Vasile Cepoi, acuzat de incompatibilitate.
În ultima lună, premierul Victor Ponta a preluat funcţia de ministru interimar, iar şeful SMURD şi-a menţinut funcţia de subsecretar de stat. Anul 2012 a fost marcat mai curând de schimbări în funcţie şi scandaluri, decât de dezbateri publice asupra sistemului.
Raed Arafat e al treilea ministru al Sănătăţii de anul acesta, fără să socotim interimatul lui Ponta de o lună. Şeful SMURD preia ministerul într-un moment delicat, înaintea alegerilor parlamentare, când sănătatea va fi o temă importantă a agendei electorale. Legea sănătăţii, în aer
Se încheie, pe de altă parte, încă un an fără promisa nouă lege a sănătăţii, care ar urma să schimbe baza de funcţionare şi finanţare a sistemului. Un an cu schimbări şi pentru Raed Arafat: în ianuarie, în urma unei confruntări cu preşedintele Traian Băsescu pe tema schimbării serviciilor de urgenţă, Raed Arafat şi-a dat demisia din poziţia de subsecretar de stat. A urmat un val de simpatie publică şi proteste de stradă la adresa preşedintelui. Traian Băsescu a retras în final proiectul de lege, iar Raed Arafat a revenit în minister pe funcţia anterioară.
Mandatul ministrului Ladislau Ritli s-a încheiat, conducerea fiind preluată în primăvară de Vasile Cepoi. Acesta din urmă a demisionat pe 1 octombrie, după un scandal în care a fost acuzat de incompatibilitate.
Între timp, o situaţie deloc neobişnuită pentru sistemul sanitar românesc: bugetul anual alocat sănătăţii s-a terminat în septembrie, pacienţii atrag atenţia că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată de cinci ani, iar medicii cer modificarea contractului cadru, motiv de dispute în fiecare