FMI a avertizat Franţa, a doua economie ca mărime din UE, că trebuie să implementeze urgent reforme ample pentru a-şi întări competitivitatea şi a-şi îmbunătăţi perspectivele economice, altfel riscă să rămână în această privinţă în urma unor ţări precum Spania şi Italia, considerate a fi economii periferice ale zonei euro.
În paralel, o analiză elaborată de Louis Gallois, fostul şef al companiei aerospaţiale EADS, recomandă "terapie de şoc" prin reducerea costurilor cu forţa de muncă pentru a opri declinul industriei franceze, scrie Thomson Reuters.
Potrivit raportului anual al Fondului Monetar Internaţional, preşedintele francez François Hollande a câştigat încrederea pieţelor financiare când a promis să aducă deficitul bugetar la 3% din PIB anul viitor, de la 4,5% din PIB în 2012. FMI a arătat însă că austeritatea din Franţa şi din restul Europei a îngreunat însănătoşirea economică a continentului, şi a subliniat nevoia tot mai mare de măsuri pentru a susţine stabilitatea economiei şi a crea locuri de muncă.
"Competitivitatea Franţei a început să slăbească încă înainte de criză, dar scăderea ar putea deveni mai severă dacă economia franceză nu se adaptează în acelaşi ritm cu partenerii comerciali din Europa, în special Italia şi Spania. Urmând exemplul Germaniei, aceste două state s-au angajat să implementeze reforme profunde ale pieţei muncii şi sectorului serviciilor", arată raportul FMI.
Economia în stagnare şi rata ridicată a şomajului îl obligă acum pe preşedintele Hollande să ia măsuri pentru a micşora distanţa dintre Franţa şi Germania, liderul de netăgăduit al Europei, notează The Wall Street Journal. În timp ce exporturile germane au avansat puternic, Franţa a înregistrat un deficit comercial de 70 miliarde de euro anul trecut. Potrivit raportului lui Gallois, ponderea Franţei în exporturile efectuate de statele UE pe piaţa