Arhanghelii sunt reprezentãri mitice apartinând calendarului popular, dar care au ca echivalenti pe Arhanghelii Mihail si Gavriil din calendarul ortodox, celebrati la 8 noiembrie. Arhanghelii din calendarul bisericesc sunt conducãtorii cetelor de îngeri, având aripi si purtând sãbii, ca simbol al biruintei, si sunt cãlãuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.
Ziua de 8 noiembrie ne prilejuieste în fiecare an sãrbãtorirea întregului Sobor al Îngerilor, dar mai ales a cãpeteniilor îngerilor Treimii, Arhanghelii Mihail si Gavriil. În traditia popularã româneascã, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt fiinte divine omniprezente în viata oamenilor, veghind din ceruri si, mai ales, de pe pãmânt, asupra muritorilor, arzându-le pãcatele mãrunte, având grijã ca sufletele sã le fie curãtate de gresealã cu prilejul posturilor si rugându-se la Dumnezeu pentru ei.
Sfântul Arhanghel Mihail înseamnã în ebraicã, „Cine este ca Dumnezeu?”
Atunci când viata unui om este în cumpãnã, Arhanghelul Mihail îsi face aparitia lângã patul celui suferind si se aseazã la picioarele lui, dacã omul este menit sã trãiascã sau la capul lui, dacã îi este sortit sã moarã. Misiunea sfântului nu se încheie însã aici. Dacã omul îsi dã ultima suflare, Mihail stã la dreapta lui, iar diavolul, gata sã-i sterpeleascã sufletul, la stânga acestuia. Arhanghelul îi reteazã capul cu sabia, iar sângele se rãspândeste peste tot, motiv pentru care, dupã un deces, se curãtã si se vãruieste camera în care si-a dat sufletul un om si se spalã tot ce a fost în ea. În unele regiuni folclorice, se spune ca, în ziua de 8 noiembrie, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil cãlãuzesc sufletele celor morti cãtre rai sau iad, în functie de pãcatele, pocãinta si inocenta lor. Sfântul Mihail este vãzut în mod traditional drept un înger rãzboinic, aflat mereu în lupta cu diavolii.
Ziua de 8 noiembrie