Îmbunătăţirea climatului investiţional prin eliminarea birocraţiei şi procedurilor pentru obţinerea diferitelor licenţe de către companii este principala prioritate pentru care ţara noastră ar trebui să-şi concentreze eforturile, potrivit Raportului de Tranziţie pentru 2012 al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Reforma administrativă ar trebui completată prin accelerarea procesului de privatizare în sectoare cheie ale economiei, prin îmbunătăţirea reţelelor de transport şi prin continuarea procesului de flexibilizare a pieţei muncii.
"Cum legislaţia necesară pentru parteneriatele public-private a fost adoptată, autorităţile ar trebui să se concentreze asupra atragerii inves tiţiilor private şi a know-how-ului în proiecte de infrastructură pentru transport", precizează BERD.
Raportul semnaleză şi o serie de probleme cărora administraţia de la Bucureşti ar trebui să le răspundă.
Economia naţională este încă vulnerabilă la evoluţia zonei euro, dar şi la modificările de preţuri pentru produsele agricole şi petrol, care au determinat şi creşterea inflaţiei, iar sectorul fiscal nu este suficient consolidat. În schimb, potrivit aceluiaşi studiu, integrarea ţării noastre în zona euro atenuează impactul negativ al instabilităţii financiare globale.
Atenţionările mai vizează întârzierea privatizărilor din energie, căi ferate şi industria chimică, implementarea legii de liberalizare a pieţei de energie prin asigurarea unui mediu competitiv şi cadrul de contractare în sectorul public.
BERD semnalează încă odată că, asemenea Bulgariei, România a înregistrat întârzieri în privinţa măsurilor de liberalizare a sectorului energetic şi eliminare a preţurilor reglementate. Mai mult, banca sub liniază că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă în această vară a întârziat privatizarea parţială a companiei. "Cu toate acestea, în