In mod normal, consultarea de la Cotroceni intre presedinte si Guvern ar trebui sa fie un exercitiu firesc de coabitare.
Nu trebuie ca oamenii sa fie prieteni, sa se simpatizeze, sa iasa la bere pentru a putea discuta serios si aplicat, dupa cum le cere articolul 86 din Constitutie, potrivit caruia: "Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita".
Subiectele de pe agenda intalnirii de miercuri se inscriu fara doar si poate intre cele mentionate de Constitutie: acordul stand-by cu FMI si Comisia Europeana, stadiul indeplinirii obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, reluarea platilor in cadrul programelor operationale aflate in proces de suspendare si bugetul national pe anul 2013. In toate aceste domenii situatia e albastra.
Sunt inca multe conditii pe care nu le indeplinim in acordul cu FMI, in frunte cu chestiunea managerilor privati; raportul pe Justitie din aceasta iarna se anunta demolator, cu consecinte pe masura in chestiunea Schengen si, in general, asupra statutului european al Romaniei, bugetul pe 2013 nu este nici macar in stadiul de proiect, iar platile europene sunt blocate. Se poate mai rau?
As vrea sa cred ca intr-o astfel de situatie ne vom afla in fata primului exercitiu autentic de coabitare lucida si pragmatica, daca nu se poate si cordiala, intre un guvern si un presedinte aflati pe pozitii adverse.
Am totusi mari indoieli ca va fi asa. Deja Victor Ponta a anuntat ca declina partial invitatia presedintelui, adica se va duce singur la Cotroceni, nu insotit de intreg Cabinetul. Un refuz care se explica prin ceea ce va marca intalnirea de astazi presedinte-premier.
Cred ca in acest moment Victor Ponta chiar ar prefera sa coabiteze. Situatia este, cum spuneam, extrem de complicata, rezultatle