Pelerinajele organizate de Biserică la Locurile Sfinte creştine din Israel, Iordania, Egipt, Turcia, Grecia etc., sunt efectuate prin agenţiile de pelerinaje ale Bisericii Ortodoxe Române (Bucureşti, Iaşi, Craiova, Alba-Iulia, Cluj) care au fost înfiinţate ca societăţi comerciale, conform legislaţiei în vigoare.
Asemenea tuturor agenţiilor de turism din România, agenţiile de pelerinaje ale Bisericii au licenţă de turism, poliţă de insolvenţă, sunt membre ANAT, încheie cu fiecare pelerin contract de prestări servicii, eliberează şi achită toate contribuţiile către bugetul de stat (impozit pe profit, alte taxe inclusiv TVA) – precizează Patriarhia Română, în legătură cu acuzaţiile nefondate aduse Bisericii de unii membrii ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Acuzaţia ANAT potrivit căreia sute de preoţi organizează ilegal în fiecare an pelerinaje în Israel este injustă şi a fost făcută probabil cu scopul de a discredita activitatea de pelerinaj a Bisericii, percepută ca fiind o ,,concurenţă neloială”. Dacă unii membrii din conducerea ANAT au cunoştinţă de cazuri concrete şi pot proba faptul că în mod individual şi ilegal preoţi şi monahi organizează pelerinaje, Patriarhia Română solicită din nou ANAT din România să sesizeze cu promptitudine organismele abilitate ale statului şi autorităţile bisericeşti pentru a se lua măsurile care se impun.
Însă atitudinea ostilă a unor membri ANAT faţă de pelerinajele organizate de Biserică prin propriile sale agenţii de turism legal constituite se explică prin faptul că în ultimii ani tot mai mulţi români au început să facă diferenţa între o simplă excursie în Israel organizată de o agenţie de turism civilă şi un pelerinaj la Locurile Sfinte creştine din Orientul Mijlociu organizat prin agenţia Patriarhiei Române. Faptul că fiecare grup de pelerini este însoţit de un preot care acordă asistenţă religioa