Actuala etapă a crizei economice obligă companiile să-și examineze cu un ochi extrem de critic structura de costuri. Spre deosebire de etapele precedente ale recesiunii sau poate chiar din cauza acestora, de această dată conducerea companiilor trebuie să acorde o importanță deosebită echilibrului dintre necesitatea de a reduce costurile (deci, deseori, și numărul de angajați) pe de o parte, iar pe de altă parte, de a anticipa imperativele strategice pe termen mediu și lung.
Sarcina este cu atât mai dificilă cu cât în fiecare domeniu de activitate se pot construi nu unul singur, ci mai multe scenarii diferite ale evoluției contextului economic în următorii ani. Apar cel puțin două întrebări de interes crucial: ”Care este forma optimă a structurii organizaționale, cea care să permită unei companii să reacționeze rapid și în forță de îndată ce apar oportunități pe piață?” și ”Care este punctul de echilibru dintre reducerile semnificative ale numărului de angajați și păstrarea capacității de performanță operațională?”.
În această etapă a contextului economic dificil nu mai este suficient să aplici măsuri de ordin cantitativ; preocuparea pentru salvgardarea calitativă a activităților companiei va fi cea care va face diferența dintre campioni și restul.
Până acum, multe companii s-au concentrat asupra transformării și optimizării funcțiilor suport (în principal resurse umane, departamentul financiar, IT). Chiar dacă mai există încă posibilitatea unor îmbunătățiri incrementale, în linii mari, eficiența care poate fi generată de astfel de reduceri a fost obținută. Inevitabil, începe să apară necesitatea reducerilor la nivelul capabilităților și operațiunilor principale. Evident, această nouă fază de reduceri este însoțită de un nivel de risc incomparabil mai mare. Este necesar să existe un mare grad de certitudine că schimbările efectuate la nivelul act