Preşedintele SUA, Barack Obama, proaspăt reales pentru un nou mandat, se confruntă cu o economie care arată scântei de vitalitate, dar este trasă înapoi de incertitudini legate de reglementare şi încetinirea creşterii la nivel global, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).
Economia SUA a arătat semne de îmbunătăţire în ultimele luni. Şomajul se află sub 8%, cotaţiile acţiunilor sunt în urcare, sectorul imobiliar îşi revine, iar consumatorii încep să accelereze cheltuielile pe maşini şi alte bunuri mai scumpe, după patru ani în care s-au concentrat pe plata datoriilor.
Totuşi, creşterea economică rămâne anemică. Multe economii europene se află în recesiune şi sunt afectate de probleme financiare. China, a doua mare economie în lume, încetineşte, cu un avans al PIB de 7,4% în trimetrul al treilea, faţă de 9,2% în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cursa prezidenţială din SUA a atras puternic antenţia investitorilor, în mare parte din cauza implicaţiilor asupra cheltuielilor şi politicilor privind taxele şi sănătatea în SUA. Managerii de fonduri de investiţii au afirmat că printre principalele lor îngrijorări se află capacitatea preşedintelui de a evita activarea automată din 2013 a unor reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe în valoare de peste 600 de miliarde de dolari.
Obama, a cărui relaţie cu sectorul de afaceri s-a deteriorat în primul său mandat, se va confrunta cu decizii extrem de importante aproape imediat. Cea mai presantă problemă economică după alegeri este oprirea activării tăierilor de cheltuieli şi majorărilor de taxe. Acestea intră automat în vigoare în ianuarie, dacă Congresul şi Obama nu reuşesc să ajungă la un acord pentru a le înlocui cu alte măsuri. Casa Albă şi Congresul au amânat negocierile pentru după alegeri.
Preşedintele SUA a afirmat că nu va accepta o înţelegere dacă acaesta nu va include