După ce Pro TV a sesizat CNA cu privire la 42 de site-uri care furnizează filme și seriale gratuit, o mare parte dintre acestea și-au suspendat activitatea, printre care și cel mai popular dintre acestea, vplay.ro. După aproape 48 de ore de "mentenanță", site-ul și-a redeschis porțile pentru amatorii de seriale.
UPDATE. În cursul după-amiezii, site-ul vplay.ro a început să funcționeze din nou.
La doar câteva zile după ce Pro TV a trimis o adresă către CNA, în care reclama existenţa a 42 de site- uri care oferă filme online fără a deţine drepturi, aproape jumătate dintre acestea s-au închis. Proprietarii pur şi simplu s-au speriat de amploarea pe care a luat- o scandalul. De asemenea, cel mai popular dintre aceste site-uri, vplay.ro, a intrat „în mentenanţă” de luni seara.
Furnizorii de internet spun că CNA a greşit atunci când s-a implicat în această acţiune şi a trimis sesizări către Poliţie şi Parchet. „Cei care reprezintă interesele celor cărora le-au fost încălcate drepturile de autor se pot adresa justiţiei. Dau în judecată proprietarul site-ului care a oferit conţinutul care se consideră că e ilegal distribuit. Câştigă procesul, obţin despăgubiri, obţin ştergerea conţinutului de pe site-ul respectiv, în nici un caz închiderea site-ului”, a declarat Mihai Bătrâneanu, şeful ANISP, organizaţie care reprezintă furnizorii de internet.
Cu toate acestea, ca în orice ţară civilizată, este nevoie de site-uri care să ofere, legal, contra cost, serialele şi filmele care sunt acum distribuite fără drepturi de autor. Cât de greu este să faci un astfel de site în România? „Deocamdată foarte greu, pirateria este de 80% la noi”, spune un român stabilit în Germania, care a încercat să facă un site legal cu filme. A vorbit cu cei de la Universal Studios. „Îmi dădeau filme vechi şi mai noi. Îmi cereau un depozit minim de 10.000 de euro, iar 60% din drepturi le