Multă prostie am văzut pe lumea asta, dar rareori atât de densă precum cea revărsată zilele trecute pe tema „poezia legionară recitată de Mihail Neamţu"!
În fond, ce-a făcut preşedintele Partidului Noua Republică? La lansarea candidaţilor ARD, printre care se numără şi Neamţu, acesta a declamat câteva strofe din zguduitoarea poezie a lui Radu Gyr - „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!". Nici n-a apucat să-şi încheie micul recital, că televiziunile grupate în Ministerul Propagandei au şi început să urle ca nebunele: săriiiiiţi, Neamţu a reabilitat un legionar!
Păcatul de neiertat al lui Mihail Neamţu ar fi, aşadar, că a recitat în public din opera lui Radu Gyr, fost comandant legionar şi director general al teatrelor în timpul scurtei guvernări legionare (septembrie 1940 - ianuarie 1941).
Personaj incomod, Radu Gyr a fost întemniţat în trei dictaturi diferite: sub Carol al II-lea (când a fost coleg de lagăr cu Mircea Eliade şi cu Nae Ionescu), sub Ion Antonescu şi sub comunişti. A luptat pe front, de unde s-a întors rănit şi cu „poeme de războiu" în raniţă. În 1945, comuniştii l-au încadrat în „lotul ziariştilor" şi i-au dat 12 ani de temniţă grea. Eliberat în 1956, a fost arestat din nou în 1958 şi condamnat la moarte din cauza unei poezii-manifest: „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!". Pedeapsa cu moartea i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică, din care a executat şase (doi ani cu lanţuri la picioare, la Aiud), întrucât a intervenit amnistia generală din 1964.
Poezia care i-a adus atâta suferinţă a fost „scrisă" în gând, în prima detenţie sub comunişti. Radu Gyr a memorat vers cu vers, strofă cu strofă, iar în scurta-i libertate le-a pus pe hârtie. Acum, aceeaşi poezie este motiv de hulă şi de ocară. E nevoie însă de multă imbecilitate ca să condamni pe cineva care recită una dintre cele mai mişcătoare poezii din literatur