Campania de vaccinare a elevelor împotriva cancerului de col uterin va continua în şcoli şi în 2013, chiar dacă precedentele acţiuni de acest gen s-au dovedit a fi un fiasco. Ministerul Sănătăţii (MS) analizează posibilitatea administrării serului la elevele cu vârste între 11 şi 15 ani, dar numai la cererea expresă a părinţilor, apreciind că, deşi celelalte campanii n-au avut efectul scontat, măcar au distrus mitul că vaccinarea face rău.
La Suceava, pe parcursul lui 2012, au fost imunizate anti-HPV (împotriva infecţiei cu virusul papilloma, responsabil de apariţia maladiei) 113 persoane, dintre care 55 au primit a treia şi ultima doză de ser, restul aflându-se la prima sau a doua doză. Acţiunea de imunizare s-a derulat cel mai bine în cabinetele de planning familial şi nicidecum în şcoli, unde pentru administrarea vaccinului este nevoie de acceptul părinţilor. Aşa indică datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, potrivit cărora, pe parcursul anului, au fost complet imunizate, cu cele trei doze necesare, 13 fete cu vârste între 15 şi 19 ani, 20 de tinere între 20 şi 24 de ani şi 22 de persoane peste 24 de ani.
536 de doze de ser disponibile, cu termen de valabilitate până pe 30 august 2013
La această oră, în stocurile DSP mai sunt disponibile pentru vaccinarea anti-HPV 536 de doze care expiră pe 30 august 2013. Responsabilii acestei instituţii speră ca noua campanie a ministerului de resort să aibă mai mult succes în condiţiile în care, până acum, la nivel naţional au fost vaccinate câteva mii de fetiţe şi femei şi nu a fost semnalat nici un incident legat de imunizare.
Amintim că, în 2008, Ministerul Sănătăţii a lansat o primă campanie de imunizare împotriva cancerului de col uterin, care s-a adresat elevelor de clasa a IV-a, dar care s-a dovedit a fi un fiasco, din cauză că părinţii nu şi-au dat acordul pent