Odată cu instalarea frigului şi, în special, cu intrarea în luna decembrie când, potrivit tradiţiei, sunt tăiaţi porcii, medicii încep şi atenţionările privind pericolul trichinelozei. Boala este una foarte gravă, care, netratată la timp, poate duce la deces.
Pericolul din carnea de porc
Trichineloza este o boală care înseamnă infestarea cu viermi de tipul "Trichinella Spiralis" care migrează în diverse regiuni ale corpului distrugând ţesuturile interioare şi provocând unele simptome specifice. Afecţiunea apare prin consumul de carne infestată cu acest parazit, când alimentul este insuficient preparat termic pentru a distruge larva. Trichineloza începe să se manifeste la o zi sau două de la consumul de carne. "La om, boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii. Îmbolnăvirea poate determina sechele pentru tot restul vieţii" - afirmă dr. Remus Ovidiu Moţoc,director executiv al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Examinare obligatorie
Pentru evitarea acestor probleme, singura cale de prevenţie este testarea imediată a cărnii de porc la centrele specializate, examinarea în vederea depistării Trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi fiind obligatorie. "Examenul se execută de personal acreditat de către DSVSA, de către medicii de liberă practică din cadrul fiecarei comune, precum şi de personalul propriu al DSVSA din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) din oraşele mari" - precizează directorul instituţiei. Acestea sunt localizate după cum urmează: 3 - în Oradea, în cele trei mari pieţe agroalimentare, respectiv în Marghita, Valea lui Mihai, Aleşd, Salonta, Beiuş, Ştei. Programul de activitate a