Filiala din regiunea istorică Oltenia a Institutului Cultural Român (ICR) va fi înfiinţată la Craiova şi nu la Târgu Jiu, aşa cum se anunţase pe 25 octombrie, a precizat preşedintele ICR, Andrei Marga, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul instituţiei din Capitală.
„Mergem pe Craiova. Sigur, oferte sunt numeroase în acest sens. Este, de exemplu, Maramureşul, cu o mare pondere istorică - cine ştie Sighetul Marmaţiei, Vişeul de Sus, Vişeul de Jos îşi dă seama despre ce este vorba. Există şi argumente din acea direcţie. Cu siguranţă Bucovina va veni cu o propunere, Satu Mare - nu mai discut, dar, în situaţia dată, până când vedem cum funcţionează filialele, mergem cu cele patru, adică rămânem cu Craiova, ca să fiu precis. Desigur, cei de la Târgu Jiu au şi ei argumente - în definitiv vestigiile istorice sunt de partea lor, acolo sunt operele lui Brâncuşi - dar, cu tot respectul pentru acest fapt, mergem pe Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi şi, după ce observăm că totul funcţionează bine, atunci ne putem gândi la o extindere", a declarat Andrei Marga pentru Agenţia de Presă Mediafax.
Pe 25 octombrie, rectorul Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, Moise Bojincă, confirma pentru MEDIAFAX informaţia potrivit căreia noul sediu ICR din provincia istorică Oltenia va fi înfiinţat la Târgu Jiu, în casa Grigorie Iunian, actualul sediu al Bibliotecii Centrale "Tudor Arghezi" a Universităţii "Constantin Brâncuşi".
Desemnarea oraşului Craiova pentru filiala din regiunea istorică Oltenia a ICR vine pe fondul noii direcţii impuse Andrei Marga ca preşedintele al instituţiei.
„Dar mai trebuie bani“
La sfârşitul lunii septembrie, conducerea ICR a anunţat că va deschide patru noi filiale în ţară - Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova -, ca parte a "efortului de a face activitatea Institutului Cultural Român câ