Roşiile modificate genetic produc o substanţă care acţionează la fel ca şi colesterolul „bun” şi reduce ateroscleroza, adică acumularea depunerilor care astupă arterele.
Un studiu al oameniilor de ştiinţă de la Universitatea California – Los Angeles arată faptul că roşile modificate genetic pot reprezenta un tratament pentru prevenirea bolilor de inimă. Studiul a fost realizat pe şoareci, care au fost hrăniţi cu un produs realizat din roşii modificate genetic (o pulbere obţinută din roşiile congelate şi deshidratate, apoi măcinate). Cercetătorii au constatat că şoarecii alimentaţi astfel erau mai puţin afectaţi de inflamaţie şi de ateroscleroză.
Cercetătorii au obţinut aceste rezultate modificând genetic roşiile astfel încât acestea să producă o peptidă (o substanţă alcătuită dintr-un număr mic de aminoacizi) numită 6F, care imită în organism activitatea unei substanţe numite ApoA-1, proteina principală din componenţa lipoproteinei de înaltă densitate, cunoscută şi sub numele de HDL sau colesterolul „bun”. Potrivit descopera.ro, roşiile astfel modificate au fost administrate unor şoareci care aveau o incapacitate genetică de a îndepărta de pe pereţii interiori ai arterelor LDL sau colesterolul „rău” şi care, din această cauză, dezvoltau rapid inflamaţie şi ateroscleroză când consumau o dietă bogată în grăsimi.
Şoarecii care au fost folosiţi la acest test au prezentat un nivel mai crescut al activităţii paraoxonazei, o enzimă cu acţiune antioxidantă, asociată cu colesterolul bun şi cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Totodată a putut fi constatat un nivel mai scăzut de acid lizofosfatidic, substanţă care accelerează creşterea tumorilor şi depunerea plăcii de aterom în artere, la animale de laborator şi un nivel mai scăzut al depunerilor aterosclerotice. După afirmaţiile cercetătorilor, roşia modificată genetic reprezintă primul exemplu de p