Unul dintre cei trei milioane de voluntari care au ajutat în campania pentru strângerea voturilor în favoarea lui Barak Obama explică pentru România liberă ce înseamnă voluntariatul politic în America şi cum a strâns pentru preşedintele său favorit 250 de voturi. Dragoş Bălulescu a avut astăzi două satisfacţii: Obama a obţinut un nou mandat, iar marijuana a devenit legală în Colorado, statul în care locuieşte.
Românul a ajuns în America în 1999, iar în 2006 a obţinut şi cetăţenia statului de adopţie. Pasionat de politică şi impresionat de personalitatea lui Obama, Dragoş s-a înscris voluntar în campania acestuia încă din 2008, când liderul de la Casa Albă se lupta să câştige primul său mandat de preşedinte.
Ce înseamnă să fii voluntar într-o campanie electorala în Statele Unite?
Aici campaniile sunt foarte bine organizate şi sunt formate numai din voluntari. Partidul are baze de date cu toţi membrii de partid şi cu independenţii care au votat în trecut cu ei sau au donat bani pentru campanie. Nume, adrese, numere de telefon, email-uri, etc. Odată ce ai intrat în baza lor de date, te sună de trei ori pe săptămână, te întreabă dacă eşti interesat să fii voluntar, îţi trimit emailuri în care te roagă să donezi bani, îţi trimit invitaţii la mitingurile candidaţilor, la concerte gratis (Bon Jovi, Bruce Springsteen, Dave Matthews Band) unde te încurajează să-ţi aduci prietenii şi în felul asta îşi măresc numărul de posibili voluntari. Nu îi interesează dacă poţi merge o oră pe săptămână la sediu sau patru ore, dacă donezi 5$ sau 100$. Voluntarii fac de toate, scopul lor fiind să aducă, la rândul lor, cât mai mulţi voluntari, să implice cât mai multă lume în campania electorală. Şi reuşesc să te facă să te simţi mândru că eşti parte din campania lor. Unii dau telefoane, alţii introduc date în computer, alţii merg din uşă în uşa, dar nu la întâmplar