S-a dat publicităţii sondajul IMAS pe luna octombrie 2012. Sursa: EVZ
Compararea rezultatelor cu cifrele înregistrate în luna anterioară, septembrie 2012, a produs mare agitaţie în lumea analiştilor politici. Dat fiind că toţi liderii au înregistrat o scădere în materie de Încredere, s-a desluşit un nou prilej de bătut clopotul în dungă:
Clasa politică autohtonă dezamăgeşte şi mai tare electoratul.
Nu contest adevărul acestei concluzii, readuse la viaţă, prin respiraţie artificială, ori de cîte ori se tipăresc rezultatele un sondaje mai mul sau mai puţin electorale.
Eu însă, spre deosebire de mulţi camarazi de analiză, nu văd în asta nici un motiv de alarmă pentru soarta democraţiei româneşti, cîtă o fi rămasa după atîtea violuri din partea puterilor postdecembriste succesive.
Democraţia noastră înfăţişează şi acest simpatic paradox:
Cu cît sînt mai dezamăgiţi de politicieni, cu atîta se grăbesc alegătorii să pună ştampila exact pe cei care-i dezamăgesc.
Sondajul IMAS nu-mi dă tresăriri de nelinişte exprimată în scris şi dintr-un alt motiv:
Liderii politici au scăzut la capitolul Încredere în hotarele marjei de eroare – 3%.
Singurul care înregistrează o scădere semnificativă – 7% - rămîne Mihai Răzvan Ungureanu.
Faptul ar trebui să ne provoace întrebări din cel puţin două motive:
1) MRU se prezenta nu demult drept steaua urcătoare a scenei noastre politice.
2) MRU e unul dintre liderii Opoziţiei la Puterea întruchipată de USL. Scăderea sa în sondaje înseamnă, printre altele, şi reducerea pericolului pe care-l reprezintă pentru Putere un purtător de cuvînt al Opoziţiei.
În căutarea explicaţiilor, unii s-ar putea îndrepta către recentul scandal al Listei de protocol al fostului premier, scandal căruia MRU i-a făcut faţă într-o manieră lipsită de strălucire.
Scandalurile defin