IAŞI. În perioada 2008-2012, peste 21.000 de copii români reveniți din Italia și Spania au solicitat echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educațional românesc.
Județul Iași se clasează pe locul trei la nivel național după numărul copiilor remigranți – 943 de copii. Acestea sunt rezultatele studiului de cercetare „Remigrația copiilor români – 2008-2012” realizat de către Asociația Alternative Sociale.
„Această cercetare oferă dovezi empirice asupra modului în care migrația și remigrația afectează copiii, fiind primul studiu din România care analizează acest fenomen. Lansarea acestuia va avea loc pe 9 noiembrie în cadrul unei conferințe de presă care se va desfășura la București. Evenimentul este găzduit de Ministerul Afacerilor Externe și se bucură de participarea domnului Titus Corlățean, Ministru de Externe și a doamnei Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”, a declarat Victoria Cantir, PR în cadrul ONG-ului.
Rezultatele cercetării relevă faptul că anual 1200-1400 din totalul copiilor care remigrează necesită intervenție specializată promptă din partea serviciilor de asistență psihologică, socială și şcolară, deoarece prezintă dificultăți de readaptare. Pentru majoritatea copiilor starea afectivă generală consecutivă remigrației este una preponderent pozitivă; totuși, pentru 16-17 la sută dintre copiii investigați readaptarea este asociată cu stări afective negative moderate sau accentuate, recunoscute ca atare de către aceștia.
“Noi aproximăm că pe termen scurt și mediu numărul copiilor cu probleme grave emoționale și psihologice cauzate de remigrația neasistată va crește cu aproximativ 1000 de copii în fiecare an. În cadrul proiectului pe care îl desfășurăm specialiștii Alternative Sociale au identificat în școlile din județ mai mulți copii care se confruntă cu această problemă