Google celebrează printr-un doodle 165 de ani de la naşterea lui Bram Stoker, autorul cărţii „Dracula”, care a făcut România cunoscută pentru mulţi străini.
Deşi este arhi-cunoscut faptul că „Vlad Ţepeş” a fost sursă de inspiraţie a romanului Dracula al scriitorului irlandez născut pe 8 noiembrie 1847, la Dublin, este mai puţin ştiut faptul că Bram Stoker este posibil să fi fost mai întâi inspirat de cultura patriei natale, de un mit din folcorul irlandez, povestea lui Abhartach. Aceasta poveste are la bază o legendă extrem de neobişnuită pentru Irlanda, unde asemenea poveşti cu „strigoi” sunt o raritate.
În nordul Irlandei există un oraşel numit „Slaghtaverty”, care în irlandeză înseamnă „Mormântului lui Abhartach”, despre care localnicii cred că a fost sursa de inspiraţie pentru scrierea romanului „Dracula” de către Bram Stoker. Abhartach (pronunţat Av-ar-chack), ar fi fost un conducător malefic din acea zonă, un om destul de limitat, dar un magician foarte puternic. Acest obişnuia să terorizeze oamenii până într-atât încât l-au dorit mort.
Cum nu au avut curajul să îl ucidă ei, au angajat un războinic din împrejurimi, numit Cathain să o facă. După ce acesta îşi îndeplinise datoria şi Abhartach a fost îngropat, acesta s-a trezit din morţi căutând să sugă sângele oamenilor şi deşi a mai fost omorât de încă două ori, rezultatul a fost acelaşi. Astfel legenda spune că Cathain a cerut sfatul unui sfânt creştin care trăia în apropiere.
Sfântul i-a spus lui Cathain să îl omoare pe Abhartach încă o dată, dar de această dată cu o sabie din lemn de tisa şi să îl îngroape cu faţa în jos, acoperit cu un bolovan şi să planteze buruieni cu ţepi de jur împrejurul mormântului. Cathain a făcut ce i-a fost spus iar de atunci în localitate se spune că a rămas doar mormântul acoperit de un bolovan uriaş cu un copac cu ghimpi alături.
Astfel pot fi făcut