Italienii de la UniCredit au hotărât să închidă operaţiunile de brokeraj de la Bucureşti, la o lună după olandezii de la ING.
Grupul UniCredit şi-a anunţat ieri clienţii că va închide firma de brokeraj UniCredit CA IB Securities şi va renunţa la operaţiunile sale pe bursa de la Bucureşti, ca parte a strategiei de restructurare a unităţilor de brokeraj la nivelul grupului.
"La momentul acesta, decizia de închidere vizează doar operaţiunile de brokeraj din România, care erau în curs de integrare în bancă. Este o decizie neaşteptată şi dureroasă care arată că lumea nu mai are încredere în ţintele şi proiectele pentru această piaţă", a declarat pentru ZF Ioana Tănase, directorul general al UniCredit CAIB Securities. Decizia vine la doar o lună după ce ING a anunţat că iese de pe bursă, tot în urma unei decizii la nivel de grup. Atât ING, cât şi UniCredit îşi păstrează însă operaţiunile de brokeraj din Polonia, care este de câţiva ani bursa vedetă a Europei din punctul de vedere al tranzacţiilor.
În contrast, bursa de la Bucureşti nu a reuşit niciodată să depăşească statutul de speranţă, dar în ultimii ani investitorii şi brokerii internaţionali s-au săturat să mai aştepte listările promise cu generozitate de politicieni. Cu tranzacţii de 2-3 mil. euro pe zi, în ultima perioadă, faţă de 200-300 mil. euro pe zi la Varşovia, bursa de la Bucureşti nu mai este interesantă pentru investitori. Nici Fondul Proprietatea, unde americanii au preluat controlul, nu mai reprezintă o miză.
De ani buni, şefii bursei şi brokerii aşteaptă ca statul să-şi listeze companiile ca să le dea de lucru şi să facă piaţa interesantă pentru investitori. Guvernanţii au promis, dar până acum nu au listat nici Romgaz, nici Hidroelectrica, nici Nuclearelectrica, deoarece nu vor ca aceste companii să dea socoteală trimestrial în faţa investitorilor. Pe de altă parte, nici