Preşedintele SUA, Barack Obama, proaspăt reales pentru un nou mandat, se confruntă cu o economie care arată scântei de vitalitate, dar care este trasă înapoi de incertitudini legate de reglementare şi încetinirea creşterii la nivel global, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).
Economia SUA a arătat semne de îmbunătăţire în ultimele luni. Şomajul se află sub 8%, cotaţiile acţiunilor sunt în urcare, sectorul imobiliar îşi revine, iar consumatorii încep să accelereze cheltuielile pe maşini şi alte bunuri mai scumpe, după patru ani în care s-au concentrat pe plata datoriilor.
Totuşi, creşterea economică rămâne anemică. Managerii de fonduri de investiţii au afirmat că printre principalele lor îngrijorări se află capacitatea preşedintelui de a evita Fiscal Cliff, adică tăieri automate de cheltuieli și creșteri de taxe. Acestea intră automat în vigoare în ianuarie, dacă Congresul şi Obama nu reuşesc să ajungă la un acord pentru a le înlocui cu alte măsuri. Casa Albă şi Congresul au amânat negocierile pentru perioada de după alegeri.
Dacă politicienii americani pot lucra împreună, au şansa să reducă inertitudinile şi să facă posibilă o creştere economică mai robustă, potrivit WSJ. Un nou blocaj politic, pe de altă parte, ar putea trimite din nou economia în recesiune în numai câteva luni, mai ales că prin votul de marţi, 6 noiembrie, componența Congresului American nu se schimbă.
Schimbarea Codului Fiscal va fi unul dintre obiectivele imediate în al doilea mandat al lui Obama. Acesta va beneficia de un climat cu dobânzi foarte reduse pentru încă cel puţin câţiva ani, mai scrie WSJ.
Preşedintele SUA, Barack Obama, proaspăt reales pentru un nou mandat, se confruntă cu o economie care arată scântei de vitalitate, dar care este trasă înapoi de incertitudini legate de reglementare şi încetinirea creşterii la nivel global, scrie c