Norii incertitudinii încă nu s-au risipit de pe piaţa financiară spaniolă şi nici nu există licăriri că va apărea soarele pe undeva. Este uşor să intri în panică atunci când în jocul ruletei finanţelor se află aproape tot patrimoniul tău (oricare ar fi suma), dar nu trebuie nici să cazi în capcana exagerării disproporţionate.
În ciuda situaţiei economice a ţării, este timp pentru a analiza erorile comise de toţi. Pentru analişti precum Daniel Pingarrón, de la compania IG Markets, ceea ce îi alungă somnul investitorului spaniol este posibilitatea ca datoria spaniolă să coboare până la nivelul "junk" şi îşi doreşte ca restructurarea ei să se clarifice cât mai repede, ca de altfel şi situaţia bancară actuală.
Totuşi, analişti precum Simón Pérez şi Marcos Cirera relatează în cartea intitulată 'Defiende tu dinero' (Pune-ţi banii la adăpost) alte temeri mai mari şi menţionează modalitatea de a "ne proteja" de ciză. Vom dezvolta principalele "fobii" financiare şi vom explica modul cum le putem combate într-o formă partică.
Prăbuşirea băncilor
Criza a început cu căderea marilor instituţii financiare care a trebuit să fie salvate de state, pentru a nu destabiliza întregul sistem. În absenţa unei restructurări a întregului sistem bancar, Simón Pérez consideră "destul de probabil" ca cei care îşi au tot patrimoniul încredinţat într-o singură bancă, să aibă pierderi în următorii trei sau patru ani.
Care ar fi antidotul pentru a vindeca acest rău? Simplu: este suficient să nu punem toate ouăle în acelaşi coş. Cheia pentru protejarea banilor constă în "diversificarea investiţiilor", după cum argumentează Nuria Álvarez, analist la serviciul de borkeraj Renta 4. Adică, să nu păstrăm toate economiile în aceeaşi bancă sau în acelaşi produs. Mai mult, Pérez şi Cirera recomandă retragerea banilor din balanţa băncilor, investind în mari compani