Angajatii romani genereaza printre cele mai mici venituri brute pentru fiecare euro, dolar sau leu primit de la angajator sub forma de remunerare din Europa Centrala si de Est (ECE), ceea ce afecteaza competitivitatea si atractivitatea Romaniei ca destinatie pentru investitii, potrivit unui studiu PwC.
Indicatorul privind rentabilitatea capitalului uman din Romania a scazut cu 9% anul trecut, la 1,22 puncte, arata studiul PwC Saratoga 2012, marcand a doua reducere consecutiva, dupa o diminuare de 12% in 2010, la 1,34.
In acelasi timp, costurile cu forta de munca raportate la costurile totale ale companiilor au crescut de la 10,13% in 2010 la 11,45% anul trecut.
"Din pacate, companiile romanesti s-au vazut confruntate anul trecut cu o erodare a profitabilitatii, corelata cu o crestere a costurilor cu forta de munca. In acest context, rentabilitatea capitalului uman din Romania a ramas in urma celorlalte state din Europa Centrala si de Est, acolo unde media este de 1,57. Acest lucru afecteaza competitivitatea Romaniei si atractivitatea sa ca destinatie de investitii. Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel incat orice noua crestere sa fie la nivelul castigurilor de productivitate, sau chiar sub acestea", a declarat Horatiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de consultanta in resurse umane PwC Romania.
“Daca per total, indicatorii de rentabilitate a muncii s-au deteriorat, au existat si sectoare in care indicatorii financiari si de rentabilitate a capitalului uman s-au imbunatatit in 2011. Astfel, castiguri de productivitate au fost inregistrate in domeniul tehnologiei informatiei si in telecomunicatii. In schimb, rentabilitatea capitalului uman s-a deteriorat mult in sectorul bancar, in industria bunurilor de larg consum si in industrie”, a adaugat Cocheci.
In ceea ce prives