Banca Naţională a României (BNR) estimează o rată anuală a inflaţiei de 5,1% pentru sfârşitul acestui an, respectiv de 3,5%, pentru finele anului viitor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Banca Centrală a revizuit în sus, cu 1,9 puncte procentuale, respectiv 0,5 puncte procentuale, prognoza pentru 2012 şi 2013, faţă de raportul anterior.
În trimestrul al treilea, rata anuală a inflaţiei a depăşit, temporar, limita superioară a intervalului ţintit, de 3% +/-1%, a arătat Mugur Isărescu. "În schimb, dacă rata anuală a inflaţiei este calculată pe bază medie, observăm mişcări care sunt mult mai line. Măsurată în acest fel, inflaţia s-a menţinut în ţintă. Adevărul este că noi ţintim rata anuală, nu rata medie anuală. Rata anuală este fluctuantă. Pe plan internaţional, de exemplu în ceea ce priveşte aderarea la zona euro, rata medie anuală este luată în considerare", a precizat domnia sa.
Cauzele care au stat la baza creşterii inflaţiei constau în şocul advers al ofertei agricole, atât pe plan intern, cât şi internaţional, cu efect preponderent asupra preţurilor materiilor prime vegetale, efectul de bază nefavorabil pe componenta LFO (n.r. - produse alimentare cu preţuri volatile), deprecierea nominală a leului faţă de euro, ajustările aplicate unor preţuri administrate, precum şi în trendul ascendent al cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului, a declarat Mugur Isărescu.
Rata proiectată a indicelui preţurilor de consum (IPC) se situează la marginea superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei centrale la sfârşitul anului viitor, urmând să reintre în interval în trimestrul I din 2014, se arată în raportul trimestrial asupra inflaţiei al BNR. Scenariul privind evoluţia anuală a preţurilor administrate se bazează pe informaţiile publicate de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), referitoare la calendar