Sumele pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) le-a adus la bugetul de stat, de la înfiinţare, sunt de ordinul miliardelor de euro, a declarat preşedintele AVAS, Marius Obreja. Instituţia pe care o conduce încearcă să atragă noi creanţe şi participaţii la companii aflate în dificultate, cu resurse minime pentru buget, şi să realizeze reorganizări viabile ale acestor companii, a afirmat domnia sa, cu ocazia aniversării a douăzeci de ani de activitate de către AVAS. La eveniment au fost prezenţi o parte dintre foştii preşedinţi ai AVAS, respectiv Mircea Ursache, Teodor Atanasiu, Ionel Blănculescu şi Radu Sîrbu.
"Realitatea este că AVAS, care face obiectul unor prejudecăţi, din partea populaţiei, a mass-media şi a politicienilor, a adus sume importante fără cheltuială la bugetul de stat. Din nefericire, toate mutaţiile din ultimii ani au sărăcit instituţia şi au introdus-o într-un sistem de salarizare total inadecvat", a declarat Mircea Ursache. Domnia sa consideră că instituţia ar trebui să fie readusă în subordinea premierului, din cea a Secretariatului General al Guvernului, unde este în prezent.
AVAS poate să joace un rol important pe piaţa creanţelor, preluând portofolii de la bănci, cărora ar urma să le fie oferite titluri de stat, pentru a îşi recupera sumele împrumutate, consideră Mircea Ursache, care a precizat că o astfel de măsură nu încalcă legislaţia europeană cu privire la acordarea de ajutoare de stat, deoarece au caracter social.
Teodor Atanasiu este de părere că societatea românească trăieşte un mare paradox, în condiţiile în care AVAS este lăudat pentru activitatea desfăşurată, în timp ce statul este considerat cel mai slab administrator. Domnia sa a afirmat că a fost întrebat adesea când urmează ca instituţia să îşi finalizeze activitatea şi, apoi, să se desfiinţeze, arătând că aceasta are şi alte obiectiv