Plini de entuziasm şi cu gânduri grandioase, candidaţii care vor să reprezinte judeţul Alba în Parlamentul României şi-au pregătit strategiile, promisiunile şi mai ales, sloganele cu care speră să îi impresioneze pe alegători în aşa fel încât aceştia să îi voteze. Cu „inima”, cu „sufletul”, cu „puterea” sau cu „seriozitatea” care, susţin ei, îi recomandă, candidaţii sunt înarmaţi pentru lupta electorală.
Candidaţii din Alba la alegerile parlamentare şi-au concentrat sloganele de campanie în jurul câtorva metafore, pe care le asociază cu campania electorală sau cu politica în general, şi cu care cred că îi vor fermeca pe alegători. Una dintre acestea este, cum era de aşteptat pentru candidaţii ARD, cea a „inimii”. Fie că o fac pentru că „nu îi lasă inima să stea deoparte”, ca Dorin Nistor sau „din inimă pentru oameni”, aşa ca şi Clement Negruţ, aceştia sunt siguri că dacă îi conving pe oameni să „voteze cu inima”, aşa cum şi-a propus Sorin Bumb, vor ajunge pe mult doritul fotoliu de parlamentar.
Alţi candidaţi mizează mai degrabă pe emisfera raţională din creierele alegătorilor şi încearcă să îi atragă garantându-le că „se pot baza pe ei”, aşa cum susţine Dan Coriolan Simedru, că sunt oameni „serioşi”, cum declară Ştefan Bardan, sau „cinstiţi şi competenţi” cum spune Dorin Şerdean. Ovidiu Jidveian se oferă să fie „Avocatul tău în Parlament!”, iar Ioan Dîrzu consideră că are „puterea de a ajuta” Apusenii şi Teiuşul.
Un argument important pentru a câştiga încrederea electoratului, consideră alţii, este ca omul să fie „de-al locului”. Ion Marincaş, candidatul PP-DD la Camera Deputaţilor pe Colegiul Apuseni, are certitudinea că în zona pe care doreşte să o reprezinte în Parlament este nevoie de „un moţ pentru toţi”. Un raţionament asemănător a avut şi Dorin Şerdean, care este de părere că albaiulienii vor conta pe un om „de-al nostru”.
Am încercat