“Mă-ma”, “ba-ba” - repetă de zor câţivaelevi de clasa a XII-a, de la Liceul TeoreticBulgar Hristo Botev din Capitală. Şi, nu, nu am scris greşit clasa, nici copiii nu sunt cu... probleme! Ci tocmai am păşit într-una din puţinele şcoli din România unde se învaţă limba chineză. “Mă-ma”, “ba-ba” - repetă de zor câţivaelevi de clasa a XII-a, de la Liceul TeoreticBulgar Hristo Botev din Capitală. Şi, nu, nu am scris greşit clasa, nici copiii nu sunt cu... probleme! Ci tocmai am păşit într-una din puţinele şcoli din România unde se învaţă limba chineză.
După ce în ultimii ani China şi-a consolidat neîncetat poziţia de superputere mondială, europenii sunt tot mai mult interesaţi de cultura acestei ţări. Doar în ultimul an numărul studenţilor din Europa care studiază limba chineză s-a dublat! “Trendul” a prins imediat şi în România, astfel că unele licee teoretice au introdus deja această nouă disciplină în lista de opţionale.
La Liceul Hristo Botev din Capitală, profesoară este Yi Xuewei. Are 24 de ani, este din Beijing şi a ajuns la Bucureşti de doar şase săptămâni. “Mă bucur nespus că am ocazia să le împărtăşesc acestor tineri frumoşi din tainele limbii mele materne. Sunt încă în perioada de acomodare, dar am norocul să lucrez cu nişte elevi buni”, ne-a spus emoţionată tânăra profesoară. Şi liceenii sunt încântaţi că au şansa să înveţe “limba viitorului”, dar recunosc totodată că abia acum au înţeles cu adevărat sintagma “vorbeşti chineză!”.
“E extrem de dificil să înveţi această limbă, dar am speranţa că atunci când mă voi angaja îmi va fi de folos”, ne explică Alexandra. Despre oportunităţile celor care deprind tainele acestei discipline, Florica Demeter, directoarea Liceului Hristo Botev, spune: “Statul chinez oferă multe burse, la care pot avea acces foarte uşor tinerii români ce studiază această limbă. De asemenea, în România există o comunitate foarte