USL are prevăzut, în programul de guvernare lansat astăzi, o reglementare mai clară a articolului 103 din Constituţia României referitor la procedura de învestire a Guvernului.
Acest lucru presupune ca preşedintele să fie obligat să ţină cont, în procesul de desemnare a candidatului pentru funcţia de prim-ministru, de majoritatea parlamentară rezultată în urma negocierilor politice (ante sau post-electorale), în condiţiile în care nu există niciun partid sau o alianţă politică care a obţinut majoritatea absolută.
De asemenea, preşedintele va trebui să desemneze pentru funcţia de premier persoana propusă de partidul sau alianţa politică care a obţinut peste 50% în alegerile legislative.
Tot în viitoarea Constituţie, conform programului de guvernare, USL intenţionează limitarea/ raţionalizarea acţiunii Executivului de a-şi angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului - o singură angajare a răspunderii pe sesiune parlamentară.
În acelaşi context al modificării Constituţiei, USL are în vedere şi modificarea articolului 134 care se referă la numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor, prin formalizarea rolului preşedintelui şi al ministrului Justiţiei.
De asemenea, se are în vedere reforma Curţii Constituţionale a României, respectiv modificarea procedurii de desemnare a membrilor CCR pentru limitarea influenţei factorului politic.
Programul de guvernare al USL, privind modificarea Constituţiei
- introducerea Regiunilor (decizie luată prin referendum)
- referendum pentru demiterea politicienilor traseişti
- preşedintele poate iniţia referendum doar la propunerea Guvernului sau Parlamentului
- eliminarea cvorumului de prezenţă la referendum
- preşedintele, obligat să numească premierul din partea majorităţii parlamentare @N