Sezonul rezultatelor trimestriale ale companiilor din zona euro a fost marcat de un val de anunţuri de concedieri, demonstrând impactul crizei datoriilor suverane asupra sectorului privat şi perioada dificilă care va urma.
Banca elveţiană UBS a anunţat recent desfiinţarea a 10.000 de posturi, plan care a început să fie pus în aplicare chiar a doua zi după ce a fost făcut public, iar alte bănci şi companii europene iau măsuri asemănătoare, relatează CNBC.
Miercuri, grupul de echipamente de telecomunicaţii Ericsson, producătorul de oţel Kloeckner şi grupul de inginerie Bombardier au anunţat desfiinţarea a mii de locuri de muncă. Sunt afectate chiar şi ţări din nordul Europei, văzute ca economii sigure.
Datele referitoare la intenţiile de achiziţii ale managerilor au provocat îngrijorarea că problemele economice din zona euro se extind inclusiv în Germania, care până acum a fost relativ imună la criză.
“Companiile au probleme în special din cauza băncilor, care trebuie să îşi reducă expunerea la credite şi încep să rămână fără garanţii”, a declarat Megan Greene, director pentru economie europeană la Roubini Global Economics.
Ea a arătat că băncile sunt supuse unor presiuni puternice din partea guvernelor, să cumpere obligaţiuni suverane.
O licitaţie de succes pentru obligaţiuni spaniole, efectuată joi, este una dintre multele emisiuni susţinute de băncile locale.
Numeroşi economişti, inclusiv Greene, avertizează că ratele şomajului ar putea creşte din nou în 2013 şi 2014, deşi există de obicei un decalaj de 6-9 luni între anunţurile de concedieri şi efectul asupra şomajului.
“Până acum, sectorul privat s-a descurcat foarte bine să compenseze restructurările din sectorul public. Mă îndoiesc că situaţia va continua, fiind posibil ca recentele concedieri anunţate să sugereze un moment de cotitură”, a arătat Vicky Redwood