Conflictul dintre gruparea Sportivilor şi clanul Cămătarilor datează de aproximativ şase luni, perioadă în care, în Bucureşti, au avut loc mai multe încăierări consumate, de obicei, în zone puţin circulate, departe de ochii poliţiştilor, spun surse din rândul anchetatorilor.
Conform surselor citate, scandalul de miercuri de la Popeşti-Leordeni este continuarea unor tensiuni mai vechi între clanurile interlope din Capitală, care au început frământările încă de când Ioan Balint, alias Nuţu Cămătaru, a ieşit din închisoare, în condiţiile în care aceste grupări preluaseră o parte din afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.
În aces context, pentru a se impune în faţa lui Nuţu Cămătaru, mai mulţi membrii ai numerosului clan Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint. Acesta nu şi-ar fi lăsat ruda nerăzbunată şi l-ar fi bătut, la Constanţa, pe şeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral.
Potrivit surselor citate, pentru a putea face faţă războiului cu oamenii Cămătarilor, liderii clanului Vancică ar fi recurs la o alianţă cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceştia ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de autoturisme şi arme de foc pe care să le folosească la nevoie.
Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în luna august, Fane, unul dintre nepoţii lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Vasile Balint, alias Sile Cămătaru.
La scurt timp după acest incident, au avut loc ciocniri răzleţe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în ultima lună, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii Cămătarilor. Două dintre aceste scandaluri s