Mii de mici sticlute umplute cu un lichid aromat sunt folosite, zilnic, de gospodinele din intreaga tara. Putini stiu insa ca brandul Coseli reprezinta Iasul. Intr-o fabricuta amplasata in fata fostului Siraj, cateva zeci de persoane produc si ambaleaza esentele. Cu toate ca a devenit celebra datorita aromelor, firma Coseli a produs si produce aproape orice, de la pufuleti si pana la energie electrica.
Ioan Budeanu vrea ca firma sa intre si pe piata de energie. In paralel, omul de afaceri va deschide, la Movileni, o fabricuta pentru producerea furajelor si concentratelor pentru pasari si porcine
COStica, ELena si Ioan Compania Coseli a aparut in 1990, ca o afacere de familie, iar numele firmei este, de fapt, un acronim. „COStica este fratele geaman, ELena este sotia, iar eu sunt Ioan, adica COSELI”, explica Ioan Budeanu, directorul firmei. Putini ieseni isi mai amintesc pufuletii Coseli, desi acesta a fost debutul afacerii care a creat un brand pentru Iasi. „Cu pufuletii, a fost interesant. Erau multi care faceau atunci pufuleti, dar eu am mers la Galati si am stat acolo 3 saptamani sa vad cum se fac stiintific si industrial pufuletii. Aceea a fost plecarea. Am facut, apoi, ferodouri si placute de frana si, la un moment dat, eram singurii furnizori de placute pentru Dacia-Renault”, isi aminteste Ioan Budeanu. 150 de arome Esentele, aromele si zaharul vanilat au inceput sa fie produse ceva mai tarziu de Coseli, cand lupta pe piata deja existenta era extrem de dura. „Cautam ceea ce cere piata si nu face oricine. Daca ar fi usor, ar face toata lumea. Bunicul imi spunea ca, daca ma apuc sa fac ceva, sa fac bine. Altfel, sa nu ma apuc”, explica Ioan Budeanu. Asa s-a ajuns ca divizia alimentara de la Coseli sa ofere peste 150 de tipuri de arome, folosite in diferite domenii ale industriei alimentare si o gama bogata de produse de aromatizare pentru utiliza