Aproximativ 2000 de candidati intra vineri oficial in campanie electorala pentru cele 452 de fotolii de parlamentari. Pentru mandatul 2012-2016 lideriii partidelor politice si-au asigurat colegii eligibile intrand in cursa cu mandatele deja asigurate si avand ca adversari novici in politica sau cvasi-anonimi. In ceea ce priveste candidatii simplii, acestia vor avea la dispozitie 30 de zile pentru a convinge electoratul sa merita sa ocupe un scaun de parlamentar. Totodata, alegerile din 9 decembrie pot aduce un numar mai mai mare de parlamentari. Mai exact, numarul locurilor in Parlament este posibil sa creasca cu 40-80 mandate in functie de rezultatul alegerilor si redistribuirea mandatelor.
Practic, de la 471 de mandate parlamentare inregistrate in 2008 locurile din Parlament s-ar putea suplimenta in functie de rezultatul alegerilor si redistribuirea mandatelor. Cu alte cuvinte, referendumul din 2009 privind reducerea numarului de parlamentari la 300 nu doar ca nu va fi respectat, insa numarul alesilor are toate sansele sa creasca substantial.
Candidatii la alegerile parlamentare intra de vineri, la ora 24,00, oficial, in campania electorala, acestia avand la dispozitie 30 de zile pentru a convinge alegatorii ca merita sa-i reprezinte in Legislativ. Campania se va desfasura pana pe 8 decembrie, la ora 7,00, iar cetatenii cu drept de vot vor fi chemati la urne, duminica, 9 decembrie pentru a-i alege pe cei 137 senatori si 315 deputati
Cum se aleg deputatii si senatorii
Potrivit legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului, in prima etapa, intra direct in Parlament candidatii care obtin peste 50% din voturi, in colegiile lor. Cea de-a doua etapa prevede ca fiecare partid are dreptul la un numar de locuri direct proportional cu voturile obtinute.
Daca un partid ia peste 50% in toate colegiile d