O astfel de schimbare are loc in China o singura data la zece ani. Joi incepe Al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez la finalul caruia, peste o saptamana, generatia de lideri care conduce astazi China va fi inlocuita. Intre cei care vin si cei care pleaca exista o diferenta esentiala. Dar Partidul este in tot si in toate, reusind sa conserve un parteneriat fara precedent in istorie: cel dintre liderii comunisti si afaceristii capitalisti.
IN CE STA PUTEREA PARTIDULUI
“In China, Partidul e ca Dumnezeu. El este peste tot, doar ca nu il poti vedea”. Acesta este cel mai succint si Trei principii sunt sfinte: Partidul sa controleze fortele armate; Partidul sa controleze cadrele; Partidul sa controleze stirile Profesor al Scolii Centrale de Partidexact raspuns la intrebarea care este rolul Partidului Comunist Chinez. Definitia este data in “Lumea secreta a conducatorilor comunisti ai Chinei”, scrisa de jurnalistul Richard McGregor, de catre un profesor de la Universitatea Populara din Beijing, sub conditia anonimatului. Caci tot ceea ce este legat de Partid in China se petrece fie in spatele usilor inchise, fie sub un control strict exercitat chiar de catre Partid.
Oamenii care controleaza cel mai mare Partid din lume (75 milioane de membri) sunt in fapt stapanii unei cincimi din populatia umanitatii. Acesti oameni, in numar de 9, formeaza Comitetul Executiv al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez. Fiecare dintre cei noua ocupa o pozitie ierarhica prestabilita si sunt insarcinati cu supravegherea unor domenii particulare, fara ca functiile lor sa fie similare cu cele ale ministrilor occidentali. Ei nu sunt niste simpli inalti functionari, ci zeii intangibili care conduc China.
Sunt selectati din randul celor 25 de membri ai Biroului Politic, in urma unor incinse lupte de putere ferite