Delegaţia Fondului Monetar Internaţional s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Reprezentanţii FMI s-au întâlnit în această dimineaţă şi cu oficialii Băncii Naţionale, iar ziua se va încheia cu o vizită la Ministerul Economiei şi la Ministerul de Finanţe.
Creşterea economiei româneşti va rămâne modestă în 2013, a precizat Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, la începutul întâlnirii cu Traian Băsescu. "Pe baza discuţiilor pe care le-am avut, sperăm ca atunci când ne vom întoarce anul viitor să putem discuta progresele făcute", a mai spus Erik de Vrijer.
"Lucrurile pe acest an nu mai pot fi schimbate. Am trimis viziunea despre dezvoltarea economiei până în 2020. Reacţia Comisiei a fost neplăcută şi cred că împreună cu FMi şi Banca Mondială putem să face o strategie prin care să garantăm creşterea economică în România", a replicat Traian Băsescu.
"Suntem o ţară cu un nivel acceptabil al datoriilor. Problema este că nu am descoperit cheia garantării creşterii economice", a mai spus preşedintele României.
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se află de marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.
Boardul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi