Ştiai că greutatea este genetică, că metabolismul poate fi schimbat sau că poţi slăbi în timpul somnului? Află mai jos cum funcţionează organismul uman şi cum să lupţi împotriva kilogramelor în plus!
Greutatea este genetică
Specialiştii au descoperit că greutatea corporală este într-adevăr genetică. Persoanele supraponderale sau obeze sunt mult mai predispuse să nască copii supraponderali sau obezi. De asemenea, şi diabetul, o afecţiune des întâlnită în rândul acestor persoane, riscă să fie transmis mai departe moştenitorilor. Vestea bună este că această predispoziţie genetică poate fi tratată, iar persoanele cu membri ai familiei predispuşi la anumite afecţiuni pot lua măsuri de prevenire. Unele persoane au mai multe celule de grăsime. Există foarte multe persoane care pur şi simplu au în organism mai multe celule de grăsime. Chiar dacă au scăzut în greutate cu câteva kilograme, celulele de grăsime rămân, ceea ce atrage depozite de grăsime mai mari. Celulele noi de grăsime se dezvoltă în timpul copilăriei, însă se opresc din dezvoltare în adolescenţă. Astfel, persoanele care au mai multe celulele grase le-au produs la vârste foarte fragede, începând de la doi ani. Producţia de celulele grase este rapidă, chiar şi atunci când aportul de calorii este redus.
Metabolismul poate fi schimbat
Stilul de viaţă şi alimentaţia pot schimba metabolismul organismului, chiar şi la vârste mai înaintate. Specialiştii atrag însă atenţia că acest lucru este mult mai greu de realizat atunci când persoana în cauză este supraponderală sau obeză. Kilogramele în plus încetinesc metabolismul şi cu cât se acumulează mai multe depozite de grăsime, cu atât este mai dificil să fie eliminate. Cea mai bună metodă de accelerare a metabolismului este mişcarea realizată regulat.
Stresul îngraşă
Stresul stimulează poftele alimentare, în special de dulciuri şi carboh