Câteva versuri rostite în seara lansării la apă a candidaţilor Alianţei România Dreaptă continuă să facă valuri. Pe sticla micului ecran sau în largul internetului.
Valurile îi deranjează nespus pe gardienii "political corecteness"-ului de pe malurile Dâmboviţei. Nu din motive de valoare literară, ci pentru că, vezi bine, autorul a fost legionar. Carevasăzică, opera lui miroase a extremism şi trebuie interzisă de urgenţă!
Probabil, aţi aflat deja despre ce-i vorba. Dacă nu, aflaţi acum. În cadrul manifestării organizate luni pe scena Operei Române, junele Mihai Neamţu a găsit de cuviinţă să-şi încheie discursul cu patru strofe dintr-o celebră poezie anticomunistă. Poezia se numeşte "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!" şi a fost scrisă de Radu Gyr între două stagii de puşcărie politică. De altfel, ea i-a adus poetului o condamnare la moarte, pedeapsa fiindu-i comutată ulterior în muncă silnică.
Într-adevăr, Radu Gyr a fost legionar. Convingere pentru care a făcut de mai multe ori închisoare: o dată în timpul dictaturii carliste, a doua oară după rebeliunea din 1941 şi, din nou, sub regimul comunist. În total, aproape 20 de ani de temniţă grea. Într-adevăr, Radu Gyr a scris şi texte precum „Sfântă tinereţe legionară", "Moţa şi Marin" sau "Imnul muncitorilor legionari". Cea mai mare parte a poeziilor sale n-au însă nicio legătură cu simpatiile ideologice ale autorului.
"Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane" este un manifest al revoltei anticomuniste, un strigăt împotriva colectivizării şi, în general, a dictaturii. Nu cred că există vreun român care să nu tresară când citeşte înălţătoarele versuri: "Nu pentru-o lopată de rumenă pâine, / nu pentru pătule, nu pentru pogoane, / ci pentru văzduhul tău liber de mâine, / ridică-te Gheorghe, ridică-te, Ioane!"
Sigur, n-am înţeles ce legătură au ele cu vremurile pe care