Rata medie de neocupare la nivelul Bucurestiului a ramas constanta in trimestrul al treilea al anului 2012, dar diferentele inregistrate intre ratele pe sub-zone indica o crestere a competitiei in viitor, in special in cazul cladirilor de birouri situate in zonele centrale si semi-centrale – arata cel mai recent raport de piata trimestrial publicat de Colliers International.
Analiza stocului de spatii de birouri disponibile indica o mentinere a ratei de neocupare medii in ultimele trei luni in Bucuresti, la nivelul de 17.5%. Rata reala este cu 1-2% mai mare datorita spatiilor disponibile pentru sub-inchiriere.
Analiza aprofundata a ratei de neocupare pe sub-zone evidentiaza insa diferente considerabile intre regiuni, de la 3% in Floreasca la peste 50% in Pipera. Stocul din zona Barbu Vacarescu-Floreasca este de 123.800 mp, in timp ce in Pipera este de 190.000 mp.
Daca in zonele semi-centrale si periferice s-au resimtit cresteri usoare ale gradului de neocupare, in CBD (central business district), acesta a scazut, ca urmare a volumului de tranzactii incheiate in zona - peste 30% din spatiile tranzactionate in T3 avand ca obiect cladirile din aceasta zona. Spatiile disponibile din zona Victoriei – Charles de Gaulle reprezinta 23% din stocul existent in aceasta zona. Stocul din aceasta zona depaseste 227.000 mp.
In zona de vest rata de neocupare este de 6%, iar la Dimitrie Pompeiu rata de neocupare este de 9%. Stocul in vest este de 168.000 mp, iar la Dimitrie Pompeiu este de 252.000 mp. Citeste si:Un an cu 20-25% mai putine birouri inchiriate in BucurestiRadiografia pietei de birouri: cum se impart tranzactiileProprietarii de birouri prind curaj: reduc stimulentele financiare pentru chiriasi
“Tinand cont ca proiectele anuntate in ultimele luni vor incepe sau au inceput procesul de pre-inchiriere, competitia se va accentua in zona Flor