O parte dintre consilierii locali focşăneni au vizitat miercuri o microcentrală din Braşov, care transformă gunoaiele în energie termică, în ideea de a implementa această soluţie şi la nivelul societăţii de termoficare a municipiului Focşani.
Practic, consilierii au văzut cum funcţionează o centrală pe biomasă, care, prin arderea deşeurilor, produce un gaz care alimentează CET-ul din oraş, gaz care ar putea înlocui combustibilul furnizat în prezent de Distrigaz. „La Braşov am vizitat un investitor privat care deţine o centrală care funcţionează pe biomasă, mai exact prin arderea deşeurilor menajere se produce un gaz, care poate înlocui gazul pe care îl cumpărăm acum de la Transgaz şi poate da şi energie electrică. E o soluţie pe care o căutăm pentru ENET, pentru că în momentul de faţă, cea mai mare problemă este gazul, costul acestuia şi faptul că ENET-ul nu reuşeşte să încaseze de la populaţie contravaloarea serviciilor prestate. Dacă reuşim să găsim o soluţie prin care sursa să fie alta decât gazul oferit de Transgaz, probabil va fi una mai bună decât cea din prezent“, ne-a declarat consilierul USL Cătălin Vrabie, care, alături de alţi cinci colegi, a vizitat centrala din Braşov, împreună cu directorul ENET, Mariean Vişan şi directorul SC CUP Salubritate, Viorel Profiroiu.
Potrivit aceloraşi declaraţii, începând cu anul 2015, până în 2020, gradual, va creşte costul pe care îl plătim pentru depozitarea deşeurilor. Dacă acum plătim circa 2 euro pe tona de deşeuri depozitată, în 2020 vom ajunge la 82 de euro. „Practic, aceasta ne forţează să consumăm acele deşeuri şi să nu mai plătim depozitarea. Prin arderea deşeurilor vom obţine şi certificate verzi. E o soluţie viabilă, urmează să decidem dacă investitorul respectiv prezintă siguranţă, dacă e fiabil. Ceea ce am văzut acolo ne-a încântat la prima vedere, urmează o analiză“, a comp