Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost aprobată pentru prima dată marţi prin vot popular în trei state americane, un progres calificat ca "major" de către mişcarea pentru egalitatea drepturilor homosexualilor, care câştigă totodată prima senatoare ce se recunoaşte lesbiană.
Maine (nord-est), Maryland (est) şi statul Washington (vest) s-au pronunţat marţi în favoarea legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, această problemă fiind supusă votului în cadrul unor referendumuri multiple, care însoţesc în mod tradiţional alegerile prezidenţiale în Statele Unite.
Un al patrulea stat, Minnesota (nord), a respins un amendament propus prin care ar fi urmat să se înscrie în Constituţie că o căsătorie în acest stat este exclusiv o uniune între un bărbat şi o femeie.
Uniunea între două persoane de acelaşi sex nu este recunoscută la nivel federal în Statele Unite, însă va fi autorizată de-acum în nouă state din 50 - Maine, Maryland, Washington, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont şi New York - şi în capitala federală, Washington.
Curtea Supremă a Statelor Unite ar putea să abordeze această problemă în curând, sesizându-se cu privire la cel puţin unul dintre cele opt recursuri care se aflau deja în aşteptare pe masa celei mai înalte jurisdicţii americane.
Începând din anii '90 şi până marţi, aproximativ 30 de scrutinuri au fost organizate asupra interzicerii căsătoriei între persoane de acelaşi sex, aprobate de fiecare dată.
Human Rights Campaign, cea mai mare organizaţie americană pentru egalitatea drepturilor, a salutat miercuri aceste "victorii masive" în cadrul unor scrutinuri, în favoarea lesbienelor, gayilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), pe care a calificat-o drept o "etapă majoră în drumul spre egalitate".
"Atunci când vor fi scrise cărţile de istorie, anul 2012 va fi prezentat