Până acum, în cei aproape 23 de ani care au trecut de la Revoluţie, am învăţat mai mult lucruri rele de la americani. Putem spune că am fost de-a dreptul sârguincioşi atunci când a fost vorba să-i copiem când vine vorba de violenţă, fie de limbaj, fie de violenţa în stare pură; atunci când este vorba de droguri, de muzica care numai muzică nu se cheamă că este sau de adoptarea unor credinţe religioase şi sărbători care ne sunt de-a dreptul străine.
Alegerile care tocmai s-au încheiat în Statele Unite vin însă să ne ofere însă şi o lecţie de civilizaţie. Preşedintele Barack Obama a fost reales pentru un nou mandat de patru ani, după o luptă umăr la umăr şi după ce a pierdut votul popular. În loc să facă scandal, în loc să caute tot felul de pretexte pentru a sabota victoria adversarului, în loc să strige că a fost furat de arbitri, republicanul Mitt Romney şi-a recunoscut înfrângerea, l-a felicitat pe Obama şi a spus că se va ruga pentru el şi pentru ţară. „Aş fi vrut să vă îndeplinesc dorinţa de a conduce ţara, dar preşedintele Barack Obama a câştigat şi trebuie să ne rugăm pentru el”, le-a spus Romney susţinătorilor săi.
De cealaltă parte, Obama a avut un comportament similar, după ce a aflat rezultatul scrutinului. Nu l-a luat peste picior pe republican, nu l-a ameninţat că-i va plăti nu ştiu ce poliţe de prin campania electorală. Obama l-a felicitat şi el pe Romney şi i-a transmis că-l aşteaptă la discuţii, pentru a vedea cum vor putea colabora. De asemenea, preşedintele le-a transmis americanilor că ceea ce este mai bun de acum urmează, mulţumindu-le totodată celor care au mers la vot. „Chiar dacă aţi ţinut o pancartă cu Obama sau una cu Romney, v-aţi exprimat opţiunile şi asta contează”, le-a transmis preşedintele americanilor, semn că nu va trimite procurorii în statele care au votat cu oponentul său.
Sper că politicienii noştri au urmări