Şase actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat în colegiile din judeţul Neamţ, printre care şi Elena Udrea, actual deputat de Bucureşti, care a ales acest judeţ la invitaţia specială adresată de liderul filialei PDL, Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", primarul din Piatra Neamţ.
Mandatele de parlamentari ce revin colegiilor din Neamţ mai sunt disputate de consilieri locali şi judeţeni, afacerişti locali, între care cel care a denumit o terasă după numele lui Băsescu la referendumul de demitere a acestuia din 2007, de politicieni cunoscuţi în judeţ, unii dintre ei trecuţi pe la trei-patru partide, dar şi de foşti secretari de stat în ministere sau persoane care au deţinut alte funcţii executive la nivel central, cum ar fi Liviu Harbuz.
Declaraţiile de avere ale acestora consemnează în cele mai multe cazuri numeroase proprietăţi imobiliare, bani în conturi, acţiuni la diverse firme şi contracte cu statul.
În acelaşi timp, cel mai sărac candidat din judeţ, care are doar salariul consemnat în declaraţia de avere, a fost trimis în judecată de DNA.
Oferta electorală în judeţul Neamţ
Patru deputaţi şi doi senatori de la PSD şi PDL au ales să candideze din nou pentru un fotoliu de parlamentar, Elena Udrea schimbându-şi colegiul din Bucureşti cu cel din Neamţ. Alături de ei sunt nominalizaţi să candideze fie lideri locali ai PNL sau PSD, fie foşti secretari de stat, consilieri locali, foşti inspectori şcolari sau foşti prefecţi.
În judeţul Neamţ sunt opt colegii unimominale pentru Camera Deputaţilor şi trei colegii pentru Senat.
USL a desemnat în aceste colegii un reprezentant al PC, cinci de la PSD, trei de la PNL şi doi de la UNPR. ARD şi-a desemnat pentru colegiile din Neamţ nouă reprezentanţi ai PDL, unul de la PNŢCD şi unul de la Forţa Civică.
La Camera Deputaţilor, în colegiul 1 se înfruntă Vasile Drăguşanu nom