Realegerea previzibilă a preşedintelui american, Barack Obama, este o veste proastă pentru America, este o veste proastă pentru lume în general şi este o veste proastă pentru România în particular, în pofida producţiilor encomiastice ale filoamericanilor de duminică pe care le puteţi citi/auzi zilele acestea.
Doi ani de campanie electorală neîntreruptă, câteva mii de miliarde de dolari datorie la bugetul federal şi şase miliarde de dolari aruncaţi pe 1.200.000 de clipuri electorale mai târziu şi America este în acelaşi loc în care se afla după alegerile de acum doi ani: Barack Obama este în continuare preşedinte, Partidul Democrat şi-a păstrat o majoritate subţire în Senat ce poate fi oricând blocată prin filibuster iar Partidul Republican şi-a păstrat majoritatea solidă din Camera Reprezentanţilor. Cum poate fi asta o veste bună pentru majoritatea americanilor nemulţumită de starea de fapt? Răspunsul este că nu poate.
Barack Obama nu a câştigat al doilea mandat pentru că este „raţional", „nobil", „generos", „progresist", „vizionar", „intelectual", „înţelept", cool etc. sau pentru că a promis scăderea nivelului oceanului planetar. Adevărul care nu convine este că a câştigat pentru că şi-a construit campania pe un fundament complet iraţional: FRICA. Frica de capitalism, frica de asumare a riscurilor, frica de ziua de mâine, frica de libertate. Nu este nimic nobil sau generos să le spui americanilor că republicanii şi Mitt Romney vor lua bani de la săraci sau de la clasa de mijloc ca să îi dea la bogaţi, că vor fi lăsaţi fără pensii sau fără asigurare de sănătate. Dimpotrivă, este exploatarea cea mai cinică a fricii de ziua de mâine.
Despre promisiunea lui Obama că „ceea ce este mai bun, abia urmează", este suficient să vedem reacţia dezamăgită a pieţelor începând de miercuri dimineaţa. Prima mare provocare în noul mandat va veni la 1 ianuarie când,