Jurnalistii din Uniunea Europeana devin tot mai des victime ale abuzurilor autoritatilor, dar si ale proprietarilor de presa. Tarile in care libertatea presei este atacata nu sunt putine, printre ele figurand si Romania. Un europarlamentar roman incearca sa implice institutiile europene de varf pentru a garanta libertatea jurnalistilor.
Europarlamentarul roman Renate Weber a demarat o initiativa in Parlamentul European prin care libertatea presei in Uniunea Europeana sa fie monitorizata atent, iar abuzurile impotriva jurnalistilor sa fie sanctionate chiar de la nivelul Comisiei Europene.
"De cativa ani ne gandim, am avut dezbateri in plenul Parlamentului European, pornind de la cazul Italiei (in timpul guvernarii Berlusconi presa a fost considerata partial libera de catre ONG-uri - n.red.). Lucrurile nu s-au imbunatit, in multe cazuri exista probleme, cum a fost cazul Ungariei, unde a fost adoptata o lege a presei", sustine Renate Weber.
Membra a Comisiei pentru libertati civile, Renate Weber a avut marti, la Bruxelles, o intalnire cu reprezentantii celor mai importante organizatii de aparare a libertatii presei din Europa, pentru a-si forma o imagine cat mai fidela a problemelor de care se lovesc jurnalistii.
Romania, pe lista neagra
"Nu exista un singur stat membru al UE care sa nu fi facut un pas inapoi in privinta libertatii presei", a declarat Olivier Bassile, secretar general al organizatiei Reporteri fara Frontiere. Cele mai grave probleme s-au inregistrat in Grecia, Bulgaria si Romania, unde jurnalistii sunt intimidati in mod constant, a aratat William Horsley, de la Asociatia Jurnalistilor Europeni.
"Proprietarii unor organizatii de presa din Bulgaria si Romania au legaturi cu crima organizata. Aceasta situatie afecteaza grav libera circulatie a informatiei in interiorul UE la un nivel pe