Guvernul bulgar a amânat cu o săptămână semnarea acordului cu „Gazpromul”.
Ca și Republica Moldova, Bulgaria negociază un nou contract cu concernul rus Gazprom. Una din țările din UE cele mai dependente de gazele rusești speră să obțină un preț mai bun grație unui proiect de infrastructură energetică de mare interes pentru Rusia. Relatează de la Sofia Petio Petkov.
Guvernul bulgar a amânat cu o săptămână semnarea acordului cu „Gazpromul” în speranță că va putea obține un preț cu cel puțin 11% mai mic pentru gazele rusești importate. Motivul invocat însă a fost ziua de doliu național în memoria patriarhului bisericii ortodoxe bulgare Maxim.
Săptămâna trecută a devenit cunoscut că președintele Vladimir Putin și-a amânat pentru decembrie vizita la Sofia, ce urma să coincidă cu semnarea noilor acorduri.
Ministrul bulgar al economiei, energeticii și turismului, Delian Dobrev, a anunțat că traseul Southstreamului prin care urmează să fie tranzitate spre Europa centrală 63 de miliarde m.c. de gaze pe an, nu va folosi gazoductele existente. Investiția în tronsonul bulgăresc este evaluata la 3,3 miliarde euro. Proprietatea este împărțită la jumătate. Tubul de bază va avea lungime de 540 de kilometri cu trei stații de compresare. Norma de recuperare a investițiilor a fost stabilită la 8%.
Opoziția de dreaptă a avertizat că Bulgaria nu va primi taxe de tranzit timp de 15 ani întrucât nu va investi în noul gazoduct. Țara va primi bani din „Gazprom” abia după ce concernul rus își va recupera miliardele investite. În aceste condiții singurul avantaj pentru Bulgaria de pe urmă proiectului în următorii ani rămâne așteptata reducere a prețului gazelor.
Ex-premierul și lider al „Coaliției albastre” Ivan Kostov a anunțat din tribuna Parlamentului că noile acorduri energetice sunt pregătite în cadrul unor tratative secret