Principala tema economica a campaniei prezidentiale a democratului Barack Obama, care a reusit sa castige un nou mandat de presedinte al Statelor Unite in fata republicanului Mitt Romney, a fost celebra "regula Buffett", masura care vizeaza supraimpozitarea celor cu averi mari. Obama poate fi privit ca un alt fel de Robin Hood, care ia de la bogati dar nu redistribuie saracilor, ci clasei de mijloc.
Ce inseamna introducerea regulii Buffett? "Regula Buffett" a fost tema principala a campaniei lui Barack Obama in favoarea reducerii deficitului. Regula popularizata de celebrul investitor prevede ca indivizii care realizeaza venituri de peste un milion de dolari pe an trebuie sa plateasca un impozit de cel putin 30%. Buffett a sustinut aceasta masura, argumentand ca nu este normal ca secretara lui sa plactasca impozite mai mari decat el.
Desi in prezent cota maxima de impozitare in SUA este 35%, cu ajutorul consultantilor fiscali miliardarii reusesc sa isi reduca rata de impozitare undeva intre 10 si 25%, iar administratia Obama a avertizat ca sistemul de taxare este o ruina, iar aceste brese trebuie reparate.
Totusi, americanii bogati care oricum isi permit sa angajeze consultanti fiscali vor reusi in continuare sa evite Fiscul.
De asemenea, presedintele reales al SUA a promis in campanie simplificarea sistemului fiscal si consolidarea cotelor de impozitare.
Va reusi Obama sa revigoreze clasa de mijloc?
Un al punct important al campaniei electorale a lui Barack Obama a fost propunerea de reducere a taxelor pentru familiile din clasa de mijloc. Cu privire la impozitele aplicate clasei de mijloc, presedintele Obama vrea ca facilitatile fiscale introduse de administratia Bush (un republican) in 2001 si 2003 sa devina permanente pentru familiile cu venituri medii.
De asemenea, el promite sa reduca impozitul aplicat corporatiilor, de l