Banca Comericală Română se află în executare silită, după ce timp de mai bine de un an nu a pus în aplicare o sentinţă definitivă a instanţei prin care au fost declarate abuzive clauzele referitoare la dobândă.
Judecătoria Oradea a acceptat cererea unui client al BCR de încuviinţare a executării silite pe 4 septembrie 2012, scrie economica.net.
G.V. din Oradea a trecut la executarea silită a BCR, după ce banca a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bihor din mai 2011, care a menţinut decizia Judecătoriei Oradea privind existenţa unor clauze abuzive în contractul de credit, anume acelea care definesc dobânda variabilă aplicată creditului.
Clauzele abuzive ale BCR. Pe ce s-au câştigat procesele în instanţă
Clientul, împreună cu soţia sa, a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după celebra formulă „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale".
A trecut primul an de credit şi dobânda aproape că s-a dublat, şi după ce nu a găsit nicio explicaţie la bancă, G.V. s-a adresat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor care a constatat existenţa unor clauze abuzive în contractul de credit, lucru confirmat şi de către Judecătorie în iunie 2010 şi apoi de Tribunal în mai 2011. Vezi cum a reuşit clientul să execute silit BCR pe economica.net