Schitul Muntioru, din Vintileasca, a fost în sărbătoare ieri, când au fost sărbătoriţi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. A fost ziua în care s-a serbat hramul paraclisului, ce poartă numele celor doi sfinţi. Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Macarie, fostul stareţ de la mănăstirea Poiana Mărului, şi de fraţii călugări. La finalul slujbei, toţi credincioşii au fost poftiţi la masă.
Schitul Muntioru este unul dintre cele mai noi şi frumoase lăcaşuri de rugăciune din Vrancea. Schitul a fost construit de părintele Macarie, cu ajutorul eno-riaşilor din toate colţurile ţării, în baza unei dorinţe testament a marelui domnitor Ştefan cel Mare. „Catedrala Văii Râmnicului“, aşa cum este denumit lăcaşul de cult de către credincioşi, adună la fiecare sărbătoare sute de creştini.
Credincioşii care ajung la Schitul Muntioru spun că simt cum Dumnezeu comunică cu ei şi toate relele dispar, ca şi cum nu ar fi existat vreodată. „A fost o zi deosebită la hramul paraclisului de la Muntioru. Vă spun sincer că atunci când vin aici am o bucurie duhovnicească inexplicabilă pentru unii. Parcă întreaga natură se adună să îţi dea putere pentru suflet şi trup. Am fost peste tot în ţară, însă aici la Muntioru e ceva aparte şi te atrage ca un magnet. Mulţumesc lui Dumnezeu că am găsit acest colţ de rugăciune care îmi este de folos şi de ajutor pentru mine. Sunt vorbe din suflet şi nu vorbe goale. Dumnezeu să îi ajute pe toţi şi să le dea putere“, a spus Niculina Niţu din Focşani.
Locul în care se află Schitul Muntioru, desprins parcă din poveşti, te fascinează, dar în acelaşi timp te îndeamnă la rugăciune şi supunere. Enoriaşii, cu mic cu mare, cărând în suflet greutăţile vremii, care ne apasă din ce în ce mai mult, vin la Muntioru să comunice cu divinitatea. Acolo, în poiana florilor, unde norii coboară parcă pe pământ, credincioşii se adună să găsească a