Că lucrurile în economie merg mai prost decât în previziunile de la început de an a spus-o recent Ministerul Economiei când a trimis în parlament scrisoarea ce ar fi trebuit să prevină o nouă planificare prea optimistă. „Kommersant.md” aduce şi o dovadă. „În ultimele şase luni, investiţiile străine au scăzut cu o treime în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Investitorii susţin că declinul era previzibil, ţinând cont de capacitatea slabă a pieţei moldoveneşti. Experţii economici sunt de părere că situaţia se datorează calităţii proaste a infrastructurii şi corupţiei. În opinia directorului Asociaţiei Investitorilor Străini, Dinu Armaşu, o problemă ar fi şi lipsa muncitorilor calificaţi.
La un alt indiciu al situaţiei economice proaste se referă cotidianul „Adevărul”. „Odată cu aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, barierele administrative de pe piaţa moldovenească şi calitatea proastă a produselor au provocat o scădere a exporturilor de fructe pe piaţa rusească”. Şi cum de aproape cinci ani, fructele sunt cele mai exportate produse moldoveneşti, depăşind vinurile sau cerealele, iar principala piaţă de desfacere este Rusia, impactul este uşor de estimat.
Dintre temele politice, cotidianul „Timpul” se referă la interviul acordat unui portal de știri din Tiraspol de către președintele Parlamentului, liderul PD, Marian Lupu. „Şi-a permis afirmații ofensatoare la adresa oponenților săi politici, notează publicaţia, care mai scrie că dl Lupu ar fi fost „deosebit de violent” față de unioniști, numindu-i „marginali” şi „țânțari care bâzâie”. „Nu este pentru prima dată când Marian Lupu se lansează în aprecieri gratuite și face declarații jignitoare și scandaloase, acest fapt plasându-l în zona extremismului politic de la Chișinău”, consideră reporterii de la „Timpul”.
După teribilul accident de la Mereni,