Bursele americane n-au întâmpinat cu entuziasm victoria lui Obama, principalii indici afişând scăderi puternice de până la 1,3% în debutul şedinţei de tranzacţionare de miercuri.
Investitorii sunt îngrijoraţi de apropierea "vârfului fiscal", termen folosit pentru a descrie situaţia de la 1 ianuarie 2013, când un anumit număr de măsuri de relansare economică şi de reducere de impozite vor expira şi vor intra în vigoare scăderi automate ale cheltuielilor publice, care ar putea afecta puternic economia americană. Investitorii se tem că dacă nu apar noi schimbări legislative până la finalul acestui an, economia SUA ar putea intra în recesiune.
Şi în urmă cu patru ani, pe 5 noiembrie 2008, la o zi după alegeri, indicele Dow Jones a scăzut cu peste 5%, şi cu toate acestea astăzi indicele american este cu câteva mii de puncte mai sus decât la începutul primului mandat al lui Obama.
Bursele europene au deschis ziua de tranzacţionare în creştere, salutând victoria lui Obama, pentru ca mai apoi să intre în teritoriu negativ, trase în jos de temerile investitorilor cu privire la economia zonei euro. Comisia Europeană a redus estimarea privind creşterea economiei zonei euro în 2013 de la 1% la numai 0,1%. Prognoza pentru creşterea economiei Germaniei de anul viitor a fost redusă la jumătate de la 1,7% la 0,8%. La ora 17.00, ora României, bursa din Germania scădea cu 1,47%, în timp ce indicele francez CAC 40 se deprecia cu 1,49%. La Londra, indicele FTSE 100 afişa un minus de 0,8%.
"Investitorii au privit cu ochi buni realegerea lui Obama, dar vor să vadă că preşedintele american va lua măsuri de redresare a economiei fie prin continuarea injecţiilor de capital, fie prin impunerea de măsuri fiscale. Una dintre problemele economiei americane este rata ridicată a şomajului, iar Obama va trebui să ia măsuri pen