România se află de mult timp la răscruce în ceea ce priveşte sectorul energetic, iar pentru a ieşi din această situaţie investitorii cer la unison o strategie bună şi o concurenţă reală, altfel proiectele noi vor rămâne doar pe hârtie. Dacă nu va ieşi din acest blocaj, România se va transforma lent dintr-un exportator net de energie într-un importator. Acestea sunt câteva dintre concluziile conferinţei "Sistemul energetic al României, la răscruce", organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Alpha Bank şi cu casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.
În timp ce proiectele de energie verde au înregistrat un adevărat boom în România, investitorii fiind atraşi mai ales de schema de sprijin generoasă pusă la dispoziţie de statul român, producătorii din zona clasică se confruntă cu probleme de finanţare importante.
"Trebuie să avem o concurenţă reală. Încurajarea producătorilor din zona clasică nu va avea loc în condiţiile în care, de exemplu, numai pentru anul viitor noi vom avea costuri de 135-140 de milioane de euro pentru a achiziţiona certificatele de emisii în contul producţiei de energie realizate", a declarat Constantin Bălăşoiu, directorul sucursalei Electrocentrale Craiova, din proaspăt înfiinţatul Complex Energetic Oltenia. Această structură care a început să funcţioneze de la jumătatea acestui an a pus la un loc marile termocentrale din bazinul Olteniei, Turceni, Craiova şi Rovinari, alături de minele de cărbuni ale SNLO, rezultând cel mai mare producător de energie din România.
Sprijin pentru energia convenţională
Practic, Bălăşoiu atrage atenţia asupra faptului că în timp ce producătorii de energie verde au la dispoziţie din partea statului o schemă de sprijin de 10 miliarde de euro până în 2020, producătorii clasici trebuie să suporte costuri de sute de milioane de euro care decurg din respectarea unor norm